"Denne boka var redningen for meg. Jeg brukte den som en kokebok."
– Astrid Skatvedt, fersk foreleser, Vestfold.
"Leste hele boka i et jafs. Akkurat som god krim: klarte ikke å legge boka fra meg!"
– Wenche Dageid, fersk foreleser, Psykologi, UiO.
Ideen til denne boka ble unnfanget da de fem forfatterne møttes på universitetspedagogisk seminar ved Universitetet i Oslo. De begynte å skrive om sine erfaringer på en måte som var konkret, egenopplevd og ujålete. Og de har endt opp med å skrive en bok om det å forelese, holde seminarer og veilede som er så å si blottet for pedagogisk jargon.
I denne boken er det underviseren som står i fokus. Boken presenterer en utvalgt samling av erfaringer som fokuserer på foreleseren, seminarlederen og veilederens praktiske hverdag. Den gjør det i form av en en lettlest tekst, spekket med lister, bilder og scenarier, "(skrekk)-scenarier", for sikkerhets skyld. Det er ikke alltid lett å være fersk forleser, men det hjelper med litt galgenhumor, samt trøsten i å se at andre har feilet, og funnet veier ut av uføret.
Det er selvfølgelig lurt å forberede seg med studentene for øyet, for i de fleste tilfeller bidrar de teknikkene som virker for studentene også til å gjøre hverdagen lettere og lystigere for deg. Men denne boken erkjenner at du som foreleser befinner deg midt i en hektisk hverdag, og at du ikke bare må streve etter høye pedagogiske mål, men ta en god del pragmatiske valg for å få døgnet til å henge sammen.
torsdag 23. april 2009
Abonner på:
Innlegg (Atom)